850 won't idle, quits and will run with gas pedal to the floor

Discussion in 'Volvo 850' started by Dan Behr, Sep 25, 2004.

  1. Dan Behr

    Dan Behr Guest

    Hi all,

    Here's the story:

    1) Engine starts, runs for a short time, then quits.
    2) After restarting, engine will not idle, but as the engine dies, if
    you mash the pedal to the floor, it will keep running. And, after you go
    to the floor, you can moderate it, so you can maintain about 3-4000 rpm.

    3) If you let up on the pedal it'll quit.
    4) Initial codes showed P1401 and P0115, fault in ECM, with a DTC of
    1-1-2.
    5) Replaced both computers. No improvement, BUT the error codes
    disappeared.
    6) Tried another ignition module and coil. No results.
    7) Fuel pressure and flow are just fine.

    Any ideas?

    Thanks....
     
    Dan Behr, Sep 25, 2004
    #1
    1. Advertisements

  2. Dan Behr

    Guest Guest


    Is it appearing to be running rich or lean, when it runs? Which engine too?
    Need to know if it uses MAP or AMM for load monitoring...

    Tim..
     
    Guest, Sep 25, 2004
    #2
    1. Advertisements

  3. Dan Behr

    Dan Behr Guest

    The engine is a non-turbo 5 cylinder (5254 I think) 20 valve.
    How can I determine this? Is there some kind of designation in or around the
    engine?
     
    Dan Behr, Sep 25, 2004
    #3
  4. Dan Behr

    Guest Guest


    No, its determined by the engine code. You have an AMM type system.

    Also check that the main induction hose isnt split or the clamps are loose.

    Tim..
     
    Guest, Sep 25, 2004
    #4
  5. Dan Behr

    Dan Behr Guest

    I did check the main induction hose and it did have a tear in it. For the time
    being, it's been duct taped, to seal the air leaks. However, the problem still
    persists. (You do mean the segmented 3-4" diameter air induction hose, like a
    vacuum cleaner hose, right?)
     
    Dan Behr, Sep 25, 2004
    #5
  6. Dan Behr

    Dan Behr Guest

    I just talked to the mechanic regarding possible air leaks in the air induction
    hose and he said that he thought of that, so he disconnected the plug to the
    air mass meter. He said that in that case, the engine should have been able to
    continue idling, but it doesn't. What do you make of that?
     
    Dan Behr, Sep 25, 2004
    #6
  7. Dan Behr

    TOMSCORNER

    Joined:
    Jul 28, 2011
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    had 98 s70 non turbo p0116 coolant temp sensor & p1401 with stalling... found damaged ground wiring behind passenger side headlamp
     
    TOMSCORNER, Jul 28, 2011
    #7
    1. Advertisements

Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments (here). After that, you can post your question and our members will help you out.