Vibration/Rumble only at certain speed

Discussion in 'General Motoring' started by naverillsn001, Jun 27, 2005.

  1. My 1984 240 DL wagon recently started vibrating/shuddering like crazy, but
    ONLY between 40 and 50 mph -- keep below 40, or above 50, and it's smooth.
    The vibration stops, even between 40-50, if I take my foot off the gas. The
    rumble sounds from the rear.

    My best guess is out-of-round tire. I recently had a tranny rebuld and an
    alignment (but all was fine for a few weeks after each repair). Anything
    to consider other than bad tire?
     
    naverillsn001, Jun 27, 2005
    #1
    1. Advertisements

  2. naverillsn001

    Gary Heston Guest

    Could be a drive shaft imbalance--presumably, the shop knew to keep the
    two pieces of the drive shaft aligned.

    Check the support and support bearing as well.


    Gary
     
    Gary Heston, Jun 28, 2005
    #2
    1. Advertisements

  3. naverillsn001

    James Sweet Guest

    Check the U joints on the driveshaft, my brother's 240 started doing that
    and one of the joints had lost it's needle bearing completely.
     
    James Sweet, Jun 28, 2005
    #3
  4. Thanks very much, folks. My Volvo guy replaced my U-joint ($120), and all
    is well.

    You good folks saved me from buying tires for nothing. :)

    Thanks again.
     
    naverillsn001, Jul 5, 2005
    #4
    1. Advertisements

Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments (here). After that, you can post your question and our members will help you out.